Riasni Drova Consort

Першою заповіддю журналіста має бути «не звульгаризуй». Вона ж і єдиною.
Щойно в Літератур кафе відбувся концерт львівського бароко-нойз гурту Riasni Drova Consort. Не перевантажуватиму деталями про історію становлення і склад — це все можна знайти ВК на сторінці Dzestra, яка ж і організатор.

Найбільшу складність в описуванні хорошого складає бажання опуститись до сентиментального. Також не хочеться зводити все значення до подяки. Здійснювати якийсь серйозний порівняльний аналіз — не вистачить компетентності. Тому можу лише пояснити, чому про подію треба написати (мені):

Це розрив шаблону. В Че такого ніхто не привозив; не таке (але теж розрив) привозив лише Кетчуп. Це рівень інших міст, іншої музичної і взагалі культури. Безліч інструментів, використовуваних для добування з традиційних інструментів (я б навіть сказала — найтрадиційніших, як псалтерій) нетрадиційних звуків: маніпуляції зі смичком і гітарою, коли гітара перетворюється на контрабас, взаємодія струн з вінілами і пенопластом (суперструни), духові (і духовні) батли, барокові меланхолійні співи — просто все зовсім інакше. Навіть серцебиття і дихання  пришвидшується, принаймні ритм їх точно змінюється.

Ця музика може бути некомфортною, але їй і не обов'язково такою бути; в неї інше призначення. Не залізаючи в пафос (все ще намагаюся не зробити цього), вона швидше стимулює мислення і чутливість. Резонують навіть не резонери. Не завжди виявляєшся готовим до сильної емоційної реакції, тому ця музика може бути некомфортною. Але, зрештою, комфорт — це не найголовніше.

2 коментарі

Олег Тудан
— Dear Doktor, I am unattractive, sexually immature, lazy, stupid and mean. What career would suit me best?
— Journalism. If you fail there, try music journalism.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте